НА ЩО ВПЛИВАЮТЬ РОЗМІРИ МАТРАСА

Між різними виробниками, брендами та цінами лавірують покупці вибирають матраци. Намагаючись підібрати правильну конструкцію, тобто ортопедичний матрац оптимальною для тих, хто користуватиметься жорсткості, часто забувають про інший важливий момент – розміри. Розчаруватися в покупці матраца можна швидко, якщо проігнорувати: довжину, ширину та висоту цієї постільної білизни.

Матрац та його розміри

Все не так вже й складно – матрац має три перелічені параметри. Чому ж вони такі важливі і навіщо їх треба знати вже на момент вибору? Справа в тому, що матрац рідко застосовується сам по собі, він використовується разом із каркасом, корпусом ліжка. Їх, у свою чергу, три основні типи:


У першому випадку, матрац просто кладеться зверху на рівне піднесення, найчастіше по краю залишається простір, на який можна сісти або використовувати як столик. Каркас ліжка – це ламелі, встановлені на ніжки, він може стояти окремо або розміщуватися всередині корпусу. Перевага каркаса і подіуму схоже, в цьому випадку матрац ніщо не затискає на всі боки.

Довжина та ширина матраца – вибираємо з урахуванням типу ліжка

Однак найчастіше застосовуються ліжка з корпусом, в який і вставляється матрац. Часто розміри матраца менші або навпаки більші за внутрішні розміри корпусу, він просто не влазить усередину або має великий зазор. Довжина та ширина матраца – важливі показники. Крім іншого вважається, що довжина його повинна бути не менше ніж на 15 см бути більшою за зростання сплячого, а ширина не менш ніж для односпального ліжка. Їх облік при покупці – гарантія:

  • довговічності,
  • відсутності травм,
  • можливості вільно встановити матрац на місце.


Занадто великий зазор може призвести до влучення в нього кистей рук або стоп ніг, колін під час сну. При цьому, якщо матрац буде встановлено впритул – тобто взагалі без зазору, відразу після покупки, може статися таке:

  • на виріб виявляється тиск у момент сну, боковини можуть почати просідати по краях через відсутність простору для розширення;
  • відсутність можливості або дискомфорт при заправці постільної білизни.


То який же має бути зазор між корпусом ліжка і матрацом, як врахувати це при підборі розміру останнього в момент покупки? Меблярі вважають, що розмір може коливатися від 2 до 20 мм, залежно від того, як ви заправляєте білизну, чи є можливість настільки точно дотриматися розмірів при покупці.

Висота матраца – вибір оптимального розміру

Ще один параметр – висота матраца. Вважається, що оптимальна висота матраца має бути такою, щоб у сидячому положенні ваші коліна утворювали кут 90 градусів. Таке визначення може здатися неточним, але врахуйте, що:

  • зростання людини – показник індивідуальний,
  • глибина розташування ламелів або нижньої точки каркаса різниться у різних моделях ліжок.


Розрахувати його для себе не складно, сядьте на стілець чи диван, щоб поза була правильною, заміряйте його висоту. Далі заміряйте глибину корпусу ліжка, зробіть віднімання – отримайте оптимальну висоту матраца.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.