ТРИ СКЛАДОВИХ МАЛЯРНОГО ВАЛИКА

Фарбування, декорування штукатурних стін, покриття лаком майже завжди проводиться по досить рівних, великій площі поверхнях, що іноді мають плавні вигини. Такі площі куди простіше покривати фарбою, іншим матеріалом за допомогою малярського валика. Пристосування саме по собі досить просто, на даний момент включає три роз’ємні частини:

  • ролик або шубку;
  • ручку з бюгелем або гнучку розпірку;
  • подовжувач.

Мінімальним комплектом вважаються перша і друга, що утворюють придатний для роботи малярський інструмент, подовжувач же необхідний для робіт з висотами, що перевищують зріст людини. На даний момент для малярського валика винайдено безліч додаткових пристосувань, він має різні модифікації, що полегшує працю професійних малярів.
Складові малярного валика, хоча здаються простими на вигляд, мають особливості, що дозволяють:

  1. отримати різні ефекти під час фарбування;
  2. з’єднати їх у єдине ціле;
  3. розібрати їх, щоб зробити заміну частин, що прийшли в непридатність.

Заміні піддається шубка, що безпосередньо контактує з майбутнім декоративним, захисним покриттям, поверхнею, вона стирається.

ШУБКА ВАЛИКА І ЇЇ ВИДИ

Ця частина валика має найбільшу кількість модифікацій, що логічно. Саме завдяки шубці виходить якісно пофарбувати поверхню, нанести покриття бажаної товщини, отримати необхідний візуальний ефект. Вони бувають виконані з:

  • ворсу,
  • хутра,
  • поролона,
  • твердих пластиків з декором,
  • тканини.

Чим більший діаметр м’якої поглинаючої частини, тим більше фарби може вбрати шубка, ефект матової або глянсової поверхні також залежить від цього фактора. Таким чином, ролики поділяють по:

  • діаметру,
  • довжині,
  • типу матеріалу.

Є один фактор, який згадується рідше – тип кріплення до ручки. Крім того, зазвичай у зазор між бюгелем та роликом нічого не потрапляє, це забезпечує щільна система стикування, але є варіант, коли саме туди заливають фарбу. Повільно витікаючи через отвори, вона змочує шубку і дозволяє робити фарбування з меншими перервами.

РУЧКА ДЛЯ ВАЛИКА ТА ЇЇ ПОДОВЖУВАЧ

Якщо на бюгель надягається ролик або шубка, то сам він жорстко з’єднаний з ручкою, за рахунок її форми, що підтікає від тиску, речовина, що фарбує, не потрапляє на руки маляра. Всі ручки валика можна розділити на два типи:

  1. пластикові,
  2. гумові.

Останні відрізняються ергономічною формою та високою вартістю. Пластикові ручки для валиків поділяють по довжині бюгеля – металевого штиря, на який одягається шубка. Він може бути від 5 до 20 сантиметрів, рідше зустрічаються довші моделі. Такий розмір забезпечує необхідну, у конкретному випадку, покриваність площі, а також вагу всього малярського інструменту з фарбою. Інструментом працюю по кілька годин, а значить, руки, та й усе тіло може сильно втомлюватися від надлишкового навантаження.


Дотягнутися до верху стін, а також стель допомагає додатковий пристрій, який застосовується далеко не кожним, це подовжувач малярського валика. По суті, це довга ручка, на яку одягається ручка валика. Зауважте, що зустрічаються подовжувачі односекційні, телескопічні. Останні зручніше транспортувати з об’єкта на об’єкт, підбирати зручну довжину під певного маляра. Подовжувачі, як правило, дають більшу довжину рукояті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.