ВИДИ ДОПОМОЖНИХ СИСТЕМ ДЛЯ КЛАДКИ ПЛИТКИ

Створення рівних поверхонь – одне з додаткових завдань, пов’язаних із укладанням підлоги, формування стін та стель з таких матеріалів, як гіпсокартон. Рівна поверхня має масу переваг, так вона зношується набагато повільніше, на ній рідше з’являються потертості та механічні пошкодження, до того ж з такою поверхнею встановлювати меблі набагато простіше. Стосується це і укладання плитки. Даний матеріал дуже важливо вирівнювати не тільки по горизонталі, геометрія та система її укладання змушує ретельно виміряти відстані між окремими плитками.

Формування міжплиткових швів

Щоб створити цей рівний шар, з точно вивіреними міжплитковими швами, потрібні спеціальні пристрої. Всі знають, що за рахунок швів відбувається, крім іншого, компенсація викривлень продукту, допущених під час виробництва. Таким чином, найкращі засоби для організації вирівнювання та контролю ширини швів між плитками вважаються:

  • хрестики,
  • клини,
  • системи вирівнювання плитки (свп)

Вибір засобів та систем для формування швів між плитками

Слід сказати, що існують різні системи укладання керамічного покриття: шовні та безшовні. Останні називаються так умовно, що шов практично не помітний. Шовне укладання плиток контролюється за допомогою хрестиків та рівня. Хрестики для плиткових швів вставляють між рядами, що дозволяє точно вивірити відстань, а також знижує ризик сповзання плиток на вертикальних поверхнях. На відміну від інших систем, вони коштують недорого, вважаються витратним матеріалом, хоча можуть використовуватись і повторно. Хрестики для плитки виготовляють із пластику, як і інші системи вирівнювання. Хрестики та невеликі клини зручні для кладки дрібноформатної плитки, а також тієї, що має складну, опуклу геометрію країв.


Найдосконалішою системою вирівнювання плиткових покриттів вважається СВП. Вона є упором або затискачем, який встановлюється між двома плитками в момент їх укладання на плитковий клей. Частину затиску видно з лицьового боку, туди вставляється клин. Вручну або за допомогою спеціального інструменту клин підтягується до того моменту, як плитки вирівнюються один до одного.

Ця система працює як із шовним, так і безшовним укладанням. При цьому самі клини багаторазового використання, упори необхідно набувати повторно. Така допоміжна система для кладки плитки коштує відносно дорожче. При цьому її частіше використовують із великоформатним кахлем та керамогранітом, що більш виправдано.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.