ЩО ТАКЕ ЯХТНИЙ ЛАК?

Навколо деяких матеріалів та технологій складаються легенди, які покупці найчастіше сприймають за чисту монету. Іноді це відбувається через недостатні дослідження матеріалу, а часом впливають грамотні кроки маркетингових компаній, побудованих на певних механізмах формування думки. Саме такий випадок пов’язаний з лакофарбовим виробом, що має загальну назву яхтний або яхтовий лак.


Сама назва пішла, безумовно, від приватного морського та річкового суднобудування, яке славиться своїм розкішним оздобленням натуральним деревом. Все частіше на фото можна побачити океанські яхти з їхнім зовнішнім екстер’єром, чудовим внутрішнім оздобленням. Для обробки дерев’яних поверхонь зовні дійсно раніше застосовувалися лаки, вони захищали корпус від роз’їдання морською сіллю. Лаки застосовують і зараз, однак у цього процес складна технологія підготовки деревини до будь-якого фарбування, вона робить судна настільки дорогими.

ЯХТНИЙ ЛАК І ЙОГО ЗАСТОСУВАННЯ НА СУШІ

Тому, яхтний лак, що насправді є відмінним продуктом довговічним, надійним, з особливими умовами використання. Почніть свою покупку з повної оцінки двох складових:

  1. точного складу компонентів лаку, вказаних на упаковці;
  2. терміну його повного висихання.

Здається очевидним, що все, що є в продукті, має бути на упаковці, але це далеко не завжди так. Головна страшилка, пов’язана з яхтним лаком: наявність у ньому токсичних розчинників ксилолу, толуолу. Наявність даних компонентів виробник може приховати, але воно позначиться на:

  • запаху продукту,
  • часу висихання.

Чим коротший час – тим більше органічних розчинників у продукті, те саме з різким запахом. Чим же така небезпечна їх наявність? Обидва розчинники мають незворотні наслідки на організм людини та тварини, вони вивільняються з лаку поступово. Це наголошує на тому факті, що яхтний лак слід застосовувати зовні приміщень.

ЗАСТОСУВАННЯ ЯХТНОГО ЛАКУ

Але чи можна застосовувати його зовні за будь-яких умов? Як і у будь-якого лаку, яхтовий має свої обмеження. Цей різновид, як не дивно, може мати такі хімічні склади:

  • алкідно-уретановий,
  • алкідний.

Високий вміст смол відмінно підходить у двох випадках:

  1. при нанесенні продукту на тверді сорти деревини;
  2. якщо лакове покриття використовуватиметься без перепадів температури та вологості.

Здається, умови досить жорсткі, отже, покрити їм терасу чи ганок можна, але результат процесу експлуатації може розчарувати. А ось меблі, які виставлятимуть виключно на сезон на криті тераси, патіо, під тенти – чудова ідея. Дивно, але яхтні лаки підходять не тільки для дерева, ними можна покривати метали, а їхня яскрава перевага – неймовірний лаковий блиск, з глибоким відблиском. Його загалом можна використовувати і всередині приміщень, але бажано там, де немає тривалого контакту з людиною. Естетичне задоволення від покриття даним продуктом не може зрівнятися ні з чим, до того ж воно дуже практичне. Для максимальної тривалості експлуатації обов’язково покривайте дерев’яну поверхню до фарбування засобом закриття пор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.