ІНСТРУМЕНТ ДЛЯ ОКУЛЮВАННЯ І ЩЕПЛЕННЯ САДОВИХ ДЕРЕВ

Магічні слова щеплення і підщепа для вас здаються простими, зрозумілими, тоді можливо саме час оцінити особисті садові інструменти і придивитися до новинок. Садівники, які прагнуть отримати максимальну ефективність від особистої ділянки, знають: хороший інструмент дозволяє зробити щеплення швидше, простіше і, звісно, безпечніше.

Види щеплення рослин у саду

Щеплення однієї рослини до іншого відомо людям давно, цей метод використовували ще давні греки. Розділити ці методи умовно можна на два:

  • почкою рослини,
  • живцем.

Інструмент садовий для окулювання та щеплення

Для тієї і іншої процедури необхідний спеціальний інструмент, найчастіше садовий ніж. Іноді його можна зустріти під назвою окулировочный нож, такий просто відрізнити за специфічною формою. Від дерева, чагарника, якість плодів, квітів якого вас влаштовує найбільше – щепи, беруть сплячу нирку з невеликою кількістю навколишніх тканин. Після чого на рослині, яка має вже розвинену кореневу систему, має сильний імунітет – підщепи, виробляють Т-подібний надріз. Окулювальний ніж часто має зворотний бік на рукояті, нею злегка відсувають кору, мінімально травмуючи підщепу. У цей надріз вставляють нирку, після чого краї кори стягують еластичним матеріалом, наприклад, ізолентою.


Щеплення рослини таким методом малоінвазивне, дозволяє отримати швидкі результати. Вважається, що вона сприяє більш ранньому настанню терміну плодоношення конкретної рослини. Дивним здається і те, що окулювання проводиться як до того ж виду рослин, так і абсолютно іншим. Відомі випадки, коли нирку яблуні прищеплювали до дуба.

Що таке секатор щеплення

Для квітів такий спосіб може бути менш підходящим, ніж застосування живців. Для цього є інші садові інструменти, наприклад, щеплювальний секатор. Цей хитрий, на перший погляд садовий інструмент досить простий у роботі. Рослини щепи та підщепи обробляються цим інструментом. Після цього на кінцях живців виходять зрізи спеціальних форм, які у результаті зручно з’єднати. Після стикування її місце скріплюється плівкою або липкою стрічкою для міцної фіксації.


Маючи у своєму арсеналі зручний садовий інструмент, цілком можна експериментувати. Однак пам’ятайте, для якісних щеплень інструмент важливо тримати в чистоті, слід застосовувати лише заточеним. Крім цього, для початку потренуйтеся окулювання та щеплення на гілочках чагарників, дерев, які залишилися при обрізанні. Так ви отримаєте досвід, менше травмуєте живі рослини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.