ГОДУВАННЯ ТА ЛАСОЩІ ДЛЯ ПАПУГ

Серед домашніх улюбленців птахи займають третє, почесне місце, причому їх видів настільки багато, що описати все навряд чи вийде навіть у знаючого орнітолога. Серед усіх них, як домашні улюбленці, випереджаючи багатьох, йдуть папуги. Звичайно, видів і порід їх безліч, хоча, загалом, є певні правила утримання та годівлі, яких дотримуються всі власники.

Чим годувати папугу

Чим більший папуга, тим менше обмежень щодо харчування, відповідно, чим менше – тим їх більше. Раціон всіх папуг ділять на три частини:

  • зернові,
  • зелень (листя, гілочки, квіти),
  • овочі фрукти,
  • молочні продукти (натуральні, зниженою жирністю).

Правила підбору зернового корму для папуги

Найбільш прийнятний вид для подачі їжі, звичайно, свіжий, але це не завжди можливе і зручне. До зернових відносять: просо різні сорти, пшеницю, насіння лугових трав, вівсянку, ріпак, насіння льону. Вони становлять понад сорок відсотків всього харчування. Значна частина власників папуг набуває цих кормів у спеціалізованих зоомагазинах, а також замовляє знайомі марки через інтернет. Те, як має виглядати якісний продукт знають усі:

  • зернові повинні відповідати за типом та видом вашого різновиду папуг;
  • вміст коробки упакований у пластиковий пакет усередині паперової коробки, пластикової банки;
  • зерно свіже, м’яке, без запаху та плісняви.


Якщо ви купуєте розсипне зерно в таких упаковках, його можна пророщувати, що рекомендується для правильного харчування. Огляди детально показують, як пророщувати зерно для папуг. Якщо ви використовуєте цей метод, варто прибрати з суміші лляне насіння, крім того, суміш важливо давати в стані тільки паростків, що проклюнулися.


Щоб вихованець мав повноцінний раціон, слід включати в нього все перераховане вище, а іноді можна побалувати його. Компанії, що займаються кормами для папуг, наприклад хвилястих, виробляють спеціальні палички. На дерев’яній або пластиковій паличці з гачком на одному кінці приклеєно за допомогою цукрового сиропу або розбавленого медового насіння, горіхи, зерна. Вибираючи такий продукт, варто обов’язково оцінювати те, як палички запаковані. Бажано, щоб упаковка була герметична. Уважно поставтеся до терміну придатності, а також бажано купуйте продукт без консервантів та барвників.

Ласощі для папуг

До годівлі вихованця варто ставитися з особливою ретельністю, особливо коли йдеться про натуральні продукти або спробу заміни кормів із коробок подібними купленими продуктами окремо. Справа в тому, що більшість зернових горіхів уражені бактеріями, які шлунок папуги не здатний знищити. Корма інших домашніх тварин також суворо під забороною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.