СУЧАСНІ МЕТОДИ ЗАСТОСУВАННЯ ЛІПНОГО ДЕКОРУ

Стилізація – одне з інтер’єрних рішень, яке дозволяє досягти унікальності обстановки різними способами. Одним з інструментів стилізації може бути застосування ліпного декору. Зараз під цим словосполученням мають на увазі готові до використання вироби з різних видів пластику, рідше дерева. Класичним ліпним декором вважають прикраси для стін і стелі з гіпсу.
Слід сказати, що не тільки що, а і як використовують сучасний ліпний декор, цікавить дизайнерів та майстрів-оздоблювальників. Серед цього напряму продуктів виділяю:

  • плінтус стельовий,
  • плінтус підлоговий,
  • настінний молдинг,
  • кутові елементи,
  • розетки.


Метод монтажу сучасних елементів ліпного декору, що перераховані – приклеювання. Можливість нарізки під потрібним кутом, інші методи обробки дають у поєднанні безліч варіацій для декорування.

МОЛДИНГИ У ПОЄДНАННІ З ІНШИМ ЛІПНИМ ДЕКОРОМ

Останнім часом особливо часто використовують з’єднання настінних молдингів та решти декору. Розміщують їх здебільшого на стінах, тому що вони добре поєднуються з будь-яким іншим видом обробки:

  1. шпалерами,
  2. фарбою,
  3. декоративною штукатуркою.


Молдинги для стін складають основу композиції. Вони є прямокутними відрізками певного метражу, з багатою різноманітністю декорів: від простих поздовжніх ліній до вишуканої імітації фігурного різьблення і ліплення. Обіграти більші елементи, такі як розетки, ними можна досить легко, складаючи різні об’ємні візерунки та фігури.


Оригінально виглядають на стінах прості геометричні візерунки, наприклад у вигляді бджолиних сот. Для отримання повноцінного декору потрібно дотримання розмірів, найчастіше в основу візерунка кладуть прямокутник. На великій площі їх розташовується кілька, причому надлишок ажурних елементів ліпного декору, розміщеного в кутах і перехрестях, менше, ніж було прийнято раніше.

ЛІПНИЙ ДЕКОР І КОЛЬОРИ В ІНТЕР’ЄРІ

Не секрет, що ліпний декор фарбують, щоб надати йому гарного, однорідного вигляду. Якщо раніше він часто працював як контраст, що сягає корінням у застосування гіпсового ліплення та дерев’яних молдингів з тканинами, то зараз він виділяється, часто, лише обсягом, фактурою. Подібне поєднання добре підходило для великих приміщень, де потрібно внести затишок, зберігаючи багату обстановку.


Сучасний ліпний декор є виразним, але він не вважається головним декоративним елементом. З цієї причини можна все частіше побачити його з’єднання зі шпалерами чи фарбування інтер’єрними фарбами в тон. Рідше відбувається контрастне виділення кольором внутрішньої частини. Фарбування слід проводити після ретельної ґрунтовки елементів з пінопласту, що має пори, для виробів з поліуретану можна застосовувати аерозольні ґрунтовки. Унікальною особливістю молдингів для стін, стельових розеток, плінтусів та кутових елементів можна назвати чітко виражену фактуру, яку після фарбування можна підкреслити золотою або срібною патиною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.