ТРУБИ ПНД І ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ

Заміна старих комунікацій на нові – один із методів покращити якість води, зменшити втрати води, протікання. Для таких маніпуляцій важливо враховувати загальний рівень бюджету, вимоги до якості, довговічності, метод укладання. На даний момент із металевими трубами активно конкурують пластикові, такі як:

  • поліпропіленові,
  • поліетиленові,
  • полівінілхлоридні,
  • металопластикові.


Поліетиленові на даний момент отримали масове застосування, їх застосовують як у чистому вигляді, так і в компонуванні, наприклад, гофровані для монтажу електричних кабелів, проводів, а також двошарові, де компонують ПД шар з поліетиленовим високого тиску.
Для покупки якісного матеріалу, що відповідає потребам, правильніше вибирати з повним маркуванням, а також випущений за ГОСТ. Маркування, яке наноситься на зовнішню поверхню виробу, вказує насамперед:

  1. Тип: питна, технічна, газова;
  2. Марку поліетилену, наприклад, PE-100;
  3. Діаметр зовнішній, завтовшки.


Перший пункт дублюється колірною смужкою по чорному загальному тону труби пнд: блакитний колір вирізняє виріб під питну воду, жовтий – газову, без колірного маркування – технічну. Але фахівці радять перевіряти її на стискування, гладкість усередині.

ВИДИ ТРУБ ПОЛІЕТИЛЕНОВИХ НИЗЬКОГО ТИСКУ


Один із видів поліетиленових труб – ПНД – виконується з поліетилену низького тиску. Його особливість у тому, що труби ПНД мають певні обмеження у використанні, а також особливі маркування згідно з ГОСТами. За умови дотримання застосування ПНД, можна отримати відмінну недорогу систему для подачі:

  • технічної чи питної холодної води,
  • газу,
  • різних речовин у рідкому вигляді.


Чим правильніше оцінюються обмеження, умови прокладання, тим менше проблем з подальшою експлуатацією. Так поліетилен низького тиску, зокрема, застосовується при температурах від +40 до – 40 градусів Цельсія, якщо іншого не зазначено у маркуванні, нанесеному на поверхню. Крім цього, прокладка повинна проводитися таким чином, щоб на матеріал не потрапляв ультрафіолет, не було поверхневого механічного впливу.
Труби із поліетилену низького тиску мають різні діаметри, товщини стінок, варіації випуску, монтажу. При цьому використовувані для каналізації потрібно оцінювати за таким параметром, як SDR – співвідношення зовнішнього діаметра та товщини стінок.

ПНД ТРУБИ ТА ЇХ МОНТАЖ

Монтаж труб може відрізнятися залежно від того, який діаметр ПНД обраний, його форма, місце укладання і вимоги до захисту від можливого протікання. Коли йдеться про з’єднання частини системи з труб пнд до металевих, вибір найчастіше падає на латунні фітинги. Для прокладання систем поливу, а також у приватному будинку можна вибрати фітинги із пластику. Варіанти пнд великих розмірів, що укладаються під землею, потребують поєднання:

  • через муфти,
  • фланці,
  • зварювання в стукіт.


Всі методи монтажу варіативні, можуть поєднуватися один з одним на різних ділянках, що дозволить отримати оптимальний метод підведення труб пнд до ділянок розподілу. Цікаво, що з таких труб часто будують різноманітні каркаси, наприклад, для теплиць.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.