ТУРЕЦЬКИЙ ОГІРОК – ТЕКСТИЛЬНИЙ ВІЗЕРУНОК НА ШПАЛЕРАХ

Візерунки супроводжують наше життя, одні більш пізнавані, ніж інші і навіть мають власні назви. Шпалери, що стали трансформацією тканого матеріалу в нетканий, увібрали в себе естетику текстилю. Часто ми оцінюємо текстуру та фактуру шпалер, порівнюючи їх саме з тканинами. Одним із відомих візерунків на шпалерах, поряд з дамаським, до того ж таким, що має багату історію, вважається турецький огірок.

Візерунок на шпалерах: бута, пейслі, турецький огірок

Тканина з набивним візерунком огірок відома кожній жінці, при цьому його назва в різних країнах по-різному. У англомовних країнах – пейлсі (paisley), у багатьох країнах сходу – бута чи сльоза Аллаха, також іноді зустрічається назва індійський огірок. Каплястий, мигдалеподібний візерунок спочатку наносили вручну на тканини за допомогою друку-трафарета, його ткали на килимах, прикрашали житла тонким різьбленням по дереву.

Вишуканий, складний візерунок на шпалерах

Сьогодні турецький огірок вважається вишуканим візерунком, чим більше він опрацьований, тим оригінальніше виглядає оздоблення. На шпалерах, особливо вінілових, такий візерунок найближче до набивних шовкових тканин за своєю фактурою. Варто сказати, що розміри візерунка, що повторюється, можуть сильно відрізнятися, як і насиченість. Найбільш поширені варіанти шпалерних принтів із бутою:

  • великі розміри до метра;
  • невеликі, однаково спрямовані візерунки з розбіжністю на монотонному тлі;
  • повне заповнення полотна візерунками різних розмірів, напрямків, кольорів.


Найбільш цікаво турецький огірок виглядає в монохромній гамі, такі шпалери виглядають дуже стримано, чудово підходячи до сучасних інтер’єрних рішень. Для таких шпалер застосовують світле тло, пастельні тони. Найчастіше можна вважати сірі і блакитні відтінки.

Шпалери з візерунком турецький огірок як акцент

Пейслі чи турецький огірок – візерунок дуже насичений, акцентний. Він чудово виглядає у сучасному інтер’єрі, а також у східному, але бажано виділити йому лише частину простору кімнати. Відмінним варіантом буде заповнення нижньої частини стін панелями в тон фону шпалер. Можна також відвести їм місце всередині фільонок на стінах, утворених багетами, молдингами. Застосовують шпалери з візерунком paisley та для різноманітних ніш, до яких можна привернути увагу.


Візерунок буту або огірки часто виконують на вінілових шпалерах, а також шпалерах з шовкографією, можна зустріти його і на паперових, флізелінових шпалерах. Дивно, як цей візерунок здатний змінити будь-яку кімнату, при цьому він вважається гарним вибором для спальні, кухні, вітальні. Яскравий орнамент привертає увагу, за що турецький огірок люблять дизайнери, декоратори, використовуючи в оформленні ресторанів, затишних кафе.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.