ПРИКРАШАННЯ ДВОРУ: РЯСНІ АНЮТИНІ ВІЧКА

Рослини в саду, навколо доріжок біля будинку хочеться мати більш строкаті, радісні, багатобарвні, отже ваш вибір – квіти. Звичайно, говорити про квіти у другій половині літа здається дивним, хтось скаже, що все це можна відкласти до наступної весни, але є квітка, яку можна висадити вже зараз – це віола.

Найпопулярніші квіти на клумбі

Назва відома для тих, хто займається квітами постійно, з іншого боку, популярніша – братки. Ці ніжні квіти відрізняються від своїх суперниць:

  • петуній,
  • маргариток,
  • чорнобривців,


неймовірним багатством кольорової гами та чистотою, насиченістю відтінків. Анютині вічка поєднують у собі два основні плюси:

  • стебла мають невелику висоту приблизно 20 см, рослина не стелиться;
  • цвітіння масове, пишне.

Коли висаджувати віолу

Віола досить проста у висадженні через саджанці, а також насіння, з нею досить легко впорається навіть садівник-початківець. Почати роботу з висадки віоли потрібно з ознайомлення із самою рослиною, вибором її насіння. Бо самі анютині вічка – рослина дворічна, то й насіння може бути з терміном придатності два роки. Однак, чим вони свіжіші, тим краще. Насіння має відносно невеликий розмір, при цьому достатній, щоб висаджувати їх із заділом у глибину до 3-4 мм. Визначтеся, коли ви почнете висаджувати квіти:

  • ранньою весною,
  • на початку осені.


Вважається, що при посадці восени братки можуть перезимувати, якщо вкрити їх, наприклад, мульчею. Загалом, за сприятливого перебігу, вже восени можна побачити перше цвітіння.

Особливості висадки та догляду за анютиними вічками

Грунт для віоли повинен бути легким, пухким. Насіння висаджується під плівку, до перших сходів температура має досягати 25 градусів Цельсія. Насіння має бути висаджене вільно, щоб згодом не заважати одне одному. Після чого рослину, навпаки, переводять у холоднішу 18-19 градусів температуру, а також постійний світловий режим на два-три тижні. Далі проводиться пікірування, приблизно в той момент, коли кущик віоли вже має два повноцінні листки. Підгодувати квітку варто після появи четвертого листа, для чого можна вибрати розчин нітроамофоски. Такий метод уповільнює перше цвітіння, при цьому укрупнює кущ, що піде на користь, квітів буде більше.


Віола використовується як ландшафтна квітка, що особливо цікаво, вона може виступати, як акцентний елемент композиції, а також як база. У цьому плані все залежить від того, чи ви будете висаджувати братки одного кольору, а разом з ними контрастну іншу квітку, або квіти будуть різних відтінків. Перевага віоли в рівному, досить низькому, килимі, сформованому листям та суцвіттями.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.